Kripto varlıklarının temel bir analizini ve değerlendirmesini yapmadan önce, temel analizin nereden başladığına, temel analizde dikkate alınan ana noktaların neler olduğuna, teknik analizden farkı ve sağlıklı ve sağlıklı bir ortamda ne gibi sonuçlar sunabileceğine bakmak gerekir. Temel analiz, şirketin değerini belirlemek için genel ekonomik faktörleri, şirketin sektör analizini ve şirketin değerini belirleyen temel verileri kullanan bir analizdir. Bu tür bir analiz, geleneksel bir analiz olduğu ve birçok içsel faktörü içerdiği için oldukça zor bir analizdir. Kripto para birimlerinin oldukça değişken ve bağımsız dünyasında, mevcut veya gelecekteki koşulları belirlemek için geçmiş çizelgeleri, fiyat ve hacim verilerini (teknik analiz gibi) kullanmaya çalışmak aslında daha kolaydır. Geleneksel finansal piyasalardan elde edilen deneyimler ve bu deneyimlerin sonuçlarından elde edilen bilgiler teknik analiz için kullanılabilir.
Analistler, varlıklarla ilgisi olmayan teknik analiz yapabilirler. Öte yandan, temel analiz, varlıkların piyasa değeri ve piyasa koşulları ile yakından ilgilidir. Temel analiz için varlık fiyatlarının temelini anlamak çok önemlidir. Temel analistler ayrıca ekonomideki istihdam oranı, GSYİH, enflasyon oranı ve diğer oranları da dikkate alır. Ardından sektör analizi ve şirket analizi yapın. Şirketin hisse başına kazancına ve piyasa defter değeri oranına bakar. Bunları kullanarak şirketin departmanını değerlendirebilir ve diğer şirketlerle karşılaştırabilir. Geleneksel piyasada olduğu gibi kripto para piyasasında bu değerlendirmeleri yapmak mümkün değil. Merkezi olmayan ürünler oldukları için kullanılan metrikler bize fazla bilgi sağlayamaz.
Bu nedenle bize daha doğru ve detaylı bilgi verebilecek bir standart bulmak ve uygulamaya devam etmek gerekiyor. Örneğin işlem sayısı, aktif adresler, token ekonomisi ve teknolojisi, piyasa arz mekanizmaları ve analiz edilecek kripto paranın likidite durumu gibi kriterlere göre değerlendirilebilir. Birlikte kullanıldıklarını vurgulamak gerekir. Çünkü teknik analiz göstergeleri gibi temel analizdeki standartlar tek başına kullanıldığında tam olarak doğru ve detaylı bilgi sağlayamaz. Şifreli bir varlık satın almadan önce tüm bunları kullanarak elde edilen bilgileri değerlendirmek ve buna uygun bir karar vermek en sağlıklı yoldur.
Temel analizdeki bazı standartlar zincirlerle ilgilidir. Bunlar zincirdeki işlem sayısı, işlem değeri, zincirdeki aktif adresler, ödenen işlem ücretleri, hash oranı vb. çok önemlidir. İşlem sayısı önemli bir göstergedir, ağdaki hareketi gösterir. Bu hareketlerin zaman içinde nasıl değiştiğini çizerek veya hareketli ortalamalarını alarak belirleyebiliriz. Ancak elbette, işlem sayısındaki artış, zincir içi verimlilikte her zaman bir gelişmeyi göstermez. Bir kişi bu verimliliği artırmak için cüzdanlar arasında para aktarıyor olabilir. Bu farkında olunması gereken bir şeydir. Alım satım için diğer bir kriter işlemin değeridir. Belirli bir zaman diliminde ne kadar değerde işlem gördüğünü gösterir. Bu değeri fiat para biriminde veya yerel birimlerde (eth, btc gibi) ölçebiliriz.
Aktif adresler, analiz ettiğimiz belirli bir süre boyunca aktif olan blok zinciri adresleridir. Bu, her işlemin göndericisini ve alıcısını zaman çerçevesi içinde hesaplayarak yapılabilir. Aktif adreslerin sayısını artırmak ağın verimliliğini artırabilir. Ödenen işlem ücreti de önemli bir göstergedir. İşlem ücretlerinin değiştirilmesi, kullanılan ağa olan talebin azalmasına veya artmasına neden olabilir. Bu durum yatırımcılar ve madenciler için her zaman önemlidir. Ana iş yüküne dayanıklı blok zinciri, blok ödülleri sağlar. Bazı zincirlerde bu tür ödüller, blok izinlerini ve işlem ücretlerini içerir. Bu ödül zamanla azalacaktır. Zamanla madenciliğin maliyeti artar ancak blok kotalarının düşürülmesi işlem maliyetlerini artıracaktır, aksi takdirde madencilerin ağdan çıkması gibi sorunlar yaşanabilir.
Hash algoritması diğer önemli standartlardan biridir. Ağ güvenliğinde çok önemli bir rol oynar. Hash oranı, iş kanıtı kripto para birimlerinde ağın sağlığını ölçmek için yaygın olarak kullanılan göstergelerden biridir. Hash oranı ne kadar yüksek olursa, saldırı o kadar zor olur. Saldırıların %51’i karşısında güçlü kalmak önemlidir. (Kısacası %51 saldırısı, bir kişi veya kuruluş tarafından hash hızının çoğunu kontrol ederek ve ağ kesintisine neden olarak bir blok zinciri ağına olası bir saldırıdır.)
Şifrelenmiş bir varlığın en önemli finansal göstergelerinden biri piyasa değeridir. Bu değer, cari fiyat ile dolaşımdaki arzın çarpılmasıyla elde edilir. Temel olarak bu, elbette varsayımsal olan tüm varlık birimlerini satın alma maliyeti olarak adlandırılabilir. Bazı durumlarda bu değer yanıltıcı olabilir. Piyasanın jetonla ilgilenmesi ve onu piyasada tutulan bir jeton haline getirmesi için ortasına güçlü bir değer yerleştirilmelidir. Kripto para arzına bakarak bu piyasa değerinin ne kadar gerçekçi olduğunu görebiliriz. Bu değere bakarak şifrelemenin büyüme potansiyelini anlayabilirsiniz. Ama tabi ki diğer standartlar gibi tek başına kullanmak sağlığa yatırım yapmak için doğru değil.
İşlem hacmi bize şifreleme hakkında önemli bilgiler sağlar. Günlük veya farklı işlem hacmini grafikten kontrol edebilirsiniz. Bu işlem hacimleri bize likidite hakkında da bilgi vermektedir. Yatırımcılar ellerindeki ürünleri yatırım yaparken veya satarken farklı fiyatlar ile karşılaşacaklar. Bu durumda bekleyip farklı bir zaman diliminde işlem yapmak isteyebilir. Bu doğru zamanı elde etmek için kripto para biriminin likidite ve işlem hacmi durumunu kontrol etmekte fayda var. Çünkü piyasanın bu kripto para birimine yönelik yatırım talebini tespit edebilirsiniz.
Taleple ilgili standartların yanı sıra arzla ilgili standartlar da çok önemlidir. Maksimum arz, enflasyon ve dolaşımdaki arz oranları, yatırım kararlarının alınmasına yardımcı olur. Temel mantığa bakarsak, bazı madeni paralara olan talebin artması ancak arzın sınırlı olması bu tür madeni paraları daha çekici hale getirebilir. Örneğin Bitcoin’in arzı kısıtlı, değeri her geçen gün artıyor ve yatırımcıları cezbediyor. Bu mantık, kripto para birimi tasarrufunu kullanmak yerine teşvik edebilir.
Kripto para biriminin kendi web sitesine daha önce girdiyseniz, teknik incelemesini orada görebilirsiniz. Teknik inceleme bize kripto para birimi projesine genel bir bakış sunuyor. İçinde kullanılan teknoloji, hizmet etmeyi amaçladığı kullanım alanları, güncellemeye hazırlandığı yol haritası, coin veya tokenlerin dağıtım planı gibi bilgiler bulunmalıdır. Bir diğer önemli gösterge ise projenin arkasındaki ekip. Ekip üyelerinin deneyimi ve önceki projelerinin başarısı gibi şeyleri kontrol edebilirsiniz. Bunlardan yola çıkarak başarılı bir proje mi yoksa ekibin dolandırıcı olma şansının olup olmadığı anlaşılabilir. Arkasında bir ekip yoksa, genel githup’unu kontrol edebilir ve etkinliğini anlayabilirsiniz.
Token ekonomisi de önemli bir göstergedir. Belirteç çeşitli amaçlar için oluşturulabilir. Bu hedefleri kontrol etmek önemlidir. Bir jetonun görünüş ve kullanım amacının olması her zaman etkili bir kullanım alanı olacağı anlamına gelmez. Önemli olan bu amacın geniş pazar tarafından kabul edilip edilmediği veya ne kadar değer verildiğidir. Bu projenin belirli bir sorunu çözüp çözemeyeceği de önemli bir sorudur.
Kripto para birimlerinin temel analizini yaparken büyük resme bakmalı ve tüm standartları bir arada kullanmalısınız. Kripto para birimlerinin piyasa değeri hakkında ayrı ayrı yorum yapmaktan ziyade, bu piyasa değerinin aktif adres sayısı, işlem hacmi veya likidite üzerindeki etkisini ve bu etkilerin diğer yatırımcıları yatırım kararları almaya teşvik edip etmeyeceğini kontrol etmek önemlidir. Çünkü bu yatırım kararı, araştırdığınız kripto para birimine geçmezse, piyasadaki güçlü fonksiyonlara sahip diğer kripto para birimlerine geçiş yapacaktır. Bu, bu kripto para birimlerinin değerini artıracak ve eğer yatırım yaparsanız size kar getirecektir. Bunları temel analizlerle değerlendirmek ve aslında kripto para birimlerinin gerçek değerine ulaşmak bize çok önemli bilgiler sağlayacaktır. Teknik analizden farklı olmaları, birini seçmek yerine birlikte kullanılmasına olanak tanır ve etkinliğini daha da artırır. Bu nedenle günümüz yatırımcıları hem sağlıklı analizler hem de karlı yatırım için kullanabilirler.
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ.
Kripto paralarda temel analiz ve teknik analiz farkları- Temel ve teknik analiz – Kripto paralarda temel analiz ve teknik analiz farkları